Theme Settings

Mode Layout
Curent color
Active color
Choose your colors
Curent Color:
Reset

18 urte dituzu?

Gutxienez 18 urte behar dituzu webgune hau ikusteko :(

Euskal Sagardo Araba

16/07/2019

Arabako hiru eta Gipuzkoako bost sagardotegi I. Euskal Sagardo Araban, Gasteizen, uztailaren 20an.

KARTELA JEITSI

Euskal Sagardo Araba

Euskal  Sagardoa  Jatorri  Deiturak,  lehenengo  Euskal  Sagardo  Araba  antolatuko  du, uztailaren  20an,  Gasteizen,  Aihotz  plazan,  goiz  eta  arratsalde. Inguratzen  diren sagardozaleek  bertako  sagar  hutsez  egindako  sagardoak  dastatu  ahal  izango  dituzte bertan, 8 sagardotegi desberdinetakoak.

  • Kuartango  (Kuartango). Bizkaia  eta  Arabako  sagarrekin  egiten  du Euskal Sagardoa. Lan handia ari da egiten Arabakosagarrak bereizi eta Arabako sagarrez egindako  Euskal  Sagardoa  ekoizteko. Sagardo  freskoak  eta  edan  errezak  dira Kuartangoko 2018ko uztakoak.
  • Iturrieta  (Aramaio). Aramaiko  bere  sagastiko  sagarrez  egiten  du  ia  sagardo guztia. 2017ko uztan Euskal Sagardoa egin zuen arren, 2018an uzta txikia izan zenez, ez du Euskal Sagardoa jatorri deiturako sagardorik egin, baina Gasteizen izango da bere sagardoak aurkezten.
  • Trebiñu (Trebiño). Bere sagastietako sagarrez egiten du sagardorik gehiena. Administratiboki  Euskadin  ez  egonda,  zailtasunak  daude  jatorri  deituran sartzeko,  baina  bertako  sagarraren  aldeko  apustu  garbia  egiten  du.  Jatorri Deiturarik gabeko sagardoak aurkeztuko ditu.
  • Akarregi (Hernani). Hernaniko sagardotegi honek, Astigarragako sagastietako sagarrez egiten du Euskal Sagardoa. Estruktura eta lurrin handiko sagardoak da 2018ko uztakoa.
  • Altzueta (Hernani). Altzuetak Hernaniko bere sagastietatik egiten du Euskal Sagardoa.  Sagardo  orekatuaketa  lurrin  handikoak  dira 2018ko  uztakoak. Gipuzkoako Foru Aldundiko txapelketan Urrezko domina lortu du bere Euskal Sagardoak.
  • Itxasburu (Hernani). Itxasburuak bere sagastietatik egiten du Euskal Sagardoa, sagasti  asko  baitu  Hernanin  bertan.  Sagardo  freskoak  eta  edan  errazak  dira 2018ko uztakoak, Itxasburuko sagardoen izaera ederki betetzen dutenak.
  • Lizeaga (Astigarraga). Astigarragako eta Goierri aldeko sagastietako sagarrez egiten du Euskal Sagardoa Lizeagak. Sagardo usaintsuak eta edan errazak dira 2018ko uztakoak, edan eta edaten jarraitzeko gogoa pizten dutenak.
  • Zelaia (Hernani). Goierriko Olabarriko eta Hernaniko sagarrez egiten du Euskal Sagardoa  Zelaia  sagardotegiak.  Sagardo  orekatuak,  izaera  handikoak  eta usaintsuak dira. 2018an Gipuzkoako Foru Aldundiko Lehiaketa irabazi zuen bere Euskal Sagardoak eta 2019an Urrezko domina lortu du.

Horrez gain, Arabako sagardotegiek Sagar muztioedo zukuaere izango dute aukeran; alkoholik gabeko kalitatezko produktua da, geroz eta gehiago kontsumitzen dena eta publiko guztientzat egokia.

Gipuzkoako 5 sagardotegi eta Arabako 3 sagardotegietako sagardoa izango da aukeranberaz, I. Euskal Sagardo Araban. Ekitaldiaren asmoa da Gasteiztarrei eta bertara inguratzen diren guztiei Euskal Sagardoa zer den azaltzea,sagardotegi bakoitzak egiten duen lana balorean jartzea,Jatorri Deiturak onartutako Euskal sagar motek sagardoari ematen dizkioten ukituak azaltzea, uzta desberdinek sagardoan duten eragina azaltzea eta nola ez, sagardozaleek guzti horrekin gozatzea.

Izan  ere,  sagardoa  kalitatezko  produktu  bat  dela  eman  nahi  da  aditzeraetaedozein momentutan eta produktu desberdinekin oso egoki ezkontzen dena.

Sagardoa botilatik eta kopan dastatu ahal izango dute inguratzen direnek, Euskal Sagardoa  Jatorri  Deituraren  zigilua  botilan  bakarrik  izango  baitu  sagardo  batek. Kupelean dagoen bitartean kontrolpean dagoen produktua da, baina botilaratu aurretik kalitate kontrol zorrotzak pasa beharko ditu Euskal Sagardoak, jatorri deituraren zigilua izan ahal izateko: Euskal Sagardoa jartzen duen kapsula edo lepoko gorria.

Eta Kopan egingo da dastatzea lehen aldiz Araban, “sagastietan eta sagardotegietan azken urteetan egiten ari den lana ondoena baloratzeko herreminta baita kopa”.

Gipuzkoa,  Bizkaia  eta  Arabako  sagar  eta  sagardogileak  biltzen  ditu  Euskal  Sagardoa Jatorri  Deiturak,  eta  uztailaren  20an  Gasteizen  dastatuko  den  2018ko  uzta  izan  du hirugarrena.

Guztira 50 sagardotegik egin duteEuskal Sagardoa eta horretarako Gipuzkoa, Bizkaia eta Arabako 234 sagarzaleren sagarra erabili da. Helburua da, kopuru hau handituz joatea eta kopuruan eta kalitatean pausoak ematen jarraitzea, bertakoa eta kalitatezko den produktu baten alde.

Egitaraua:

Uztailaren 20an, Aihotz plazan.

Ordutegia: goizetik, 12:00-14:30  eta arratsaldez, 19:00-21:30.

  • Sagardo dastatzea: Kopa eta 5 tiket (5 tragorako) = 5€
  • Dastatze azkarrak Mikel Garaizabal eta Unai Agirreren eskutik.
  • Basatxerri pintxoak eta Idiazabal gazta aukeran.
  • Musika eta bestelako ekitaldiek girotuko dute ekitaldia.

2018ko uzta dastatzeko aukera2018ko uztako sagardoak dastatuko dira Gasteizan, I. Euskal Sagardo Araban. Kopuruz aurrekoa baino txikiagoa izan zen uzta, baina izaera handikoa. Horrek gorputz eta izaera handiko  sagardoak  eman  ditu,  koloretsuak  eta  usain  handikoak.  Euskal  Sagardoa herrialde desberdinetan egiten dela kontuan izanda, zonalde bakoitzak ukitu berezia izaten  du  eta  baita  sagardotegi  bakoitzak  ere.  Uztaren  ezaugarriei  zonaldeko  eta sagardotegiko ezaugarriak gehitu behar zaizkie. Hori guztia dastatu eta ikasi ahal izango du uztailaren 20an Gasteiza inguratzen denak.

Comentarios

Deje su comentario