Theme Settings

Mode Layout
Curent color
Active color
Choose your colors
Curent Color:
Reset

18 urte dituzu?

Gutxienez 18 urte behar dituzu webgune hau ikusteko :(

Jauzarrea proiektua - Kanada

30/06/2022

2019an hasi genuen programa hau, KNEKK TEPAW izeneko proiektu zabal baten barruan. 2018an hasi zen, JAUZARREAren nazioarteko ATLANTIAR kongresu batekin Sydneyn, Cape Breton Universityrekin.

Jauzarrea proiektua - Kanada

Jauzarreak bi ikasle bidali ditu berriro pandemiaren etenaldiaren ondoren, Garazi Maeso (Galdakaoko Andra Mari Taldea) eta Mikele Albisu (Donostiako Argia), uztailean eta abuztuan boluntario gisa lan egiteko PARKS CANADAren taldean, koloniako euskal biztanleen roletan, euskaraz hitz eginez eta XVIII. mendeko euskal musika eta dantza tradizionalak irakatsiz. Maritzuli Konpainiako (Biarritz) Claude Iruretagoyenak eta Jon Olazcuagak egindako jantziak dira, eta garai horri leial zaizkion modeloak dira. Musika tresnak, txistua eta danbolina, XVIII. mendeko modeloen erreplikak dira, Iruneko Tomas Diaz Peñalba Gaiteroak eginak. 9 astez gure kulturaren enbaxadore izango dira Louisbourgeko enklabean. 1744an girotua dago eta 150.000 bisitari jasotzen ditu denboraldiko. Oraingo honetan beren lana beste jarduera batzuekin osatuko dute, hala nola euskal sagardoa koloniako tabernetan sartzea eta Euskal Txokolatearen Astea egitea.

Bi ikasleek Mi 'kmaq Lehen Nazioko kultura trukatzeko programa batean parte hartuko dute udako zelaietan, Eskasoni, Membertou eta Wagmatcook Bandetan. Xabi Oterok, JAUZARREKO zuzendariak, hainbat astez lan-tailerretan parte hartuko du programan hobekuntzak egiteko, ekimen berriak garatu, eta esperientziari buruzko liburu baten edukiak prestatzeko, PARKS CANADArekin batera Kanadako Parke eta Gune Historiko Nazionalen sistema osoan zabaltzeko.

Euskal SAGARDOA JAUZARREArekin elkarlanean aritu da Euskal Sagardoa Louisbourgera eramateko. Tolosako Isastegi Sagardotegiko Euskal Sagardoa izango da, Euskal Herriko sagarrez egina. Horrela, gure sagardoa kokaguneko 5 jatetxe, kafetegi eta tabernetako menuetan egongo da, etorkizunerako aukera berriak zabalduz. Euskal Herriko sagardotegietan egindako sagardoa Ameriketara bidaiatzen lehena izan zen, gure marinelen eskutik, orain dela mende asko. Lankidetza honen helburua da Euskal Sagardoa produktuari eta bere historiari balioa ematea, Ipar Amerikarekin eta euskal merkatari eta arrantzaleekin oso lotuta baitago. Sagardo kultura geroz eta handiagoa da Ipar Ameriketa osoan, eta bertan sagardo naturalak eta Euskal Sagardoak beren lekua egin nahi dute, produktuaren jatorria, kalitatea eta kate begi lana egiten duen historia oinarri hartuta.

TXOKOLATE ASTEA. Uztailaren 11tik 17ra Rafa Gorrotxategi Maisu Txokolategileak gidatuko du Euskal Txokolatearen Astea. Louisbourgeko euskaldunek txokolatea kontsumitzen zuten, eta, horrez gain, harekin salerosketan aritzen ziren. Bernard Etcheverry herrikideei txokolatea eskaintzen zieten euskal merkatari ugarietako bat izan zen. Bernard Dargaignarats, Bertrand Larreguy, Jean-Baptiste Lascorret; hiru gizon hauek txokolatea kontsumitzen zuten eta Louisbourgera inportatzen zuten saltzeko. Louisbourgeko 147 merkatarietatik 26 euskaldunak ziren. Bakailaoa arrantzatzen duen talde ugariez gain, familiak eta jabetzak ere bazituzten. Halaber, Frantziako koroako funtzionarioak, goarnizioko kideak, larrutratulariak eta abenturazaleak, enklabeko biztanleen % 20 euskaldunak ziren, 1713an euskal kokaleku batean sortu baitzen, 1758ra arte, britainiarrek hartu zuten arte.

Euskaldunak Erdi eta Hego Amerikako indigenekin harremanetan jarri zirenetik ezagutu zuten txokolatea. XVI. mendearen hasien, itsasgizonek eta soldaduek Ameriketara egindako bidaietatik ekarritako kakaoaren berri badago dokumentatuta. Mendearen erdialdera, txokolatearen kontsumoa hedatua zegoen Euskal Herrian, eta Juan Zumarraga frai euskaldunari 1520an egozten zaio kainabera azukrea eransteko erabakia, Mexikoko lehen apezpikuari; ezagutzen dugun txokolate beroaren lehen errezeta izango da hau.

1727an, Gipuzkoako Batzar Nagusiek Atlantikoa pirata eta kontrabandista britainiar eta holandarrez garbitzea proposatu zioten Espainiako erregeari, euskal ontzi armatuak eskainiz, kakaoaren monopolioa lortzearen truke. Erregeak 1728ko irailean sinatu zuen Errege Zedula. 1731tik aurrera, kakaoa Caracasko Errege Konpainia Gipuzkoarrak hornitzen zuen Venezuelatik, eta Donostia, Pasaia eta Baionatik sartzen zen gure herrialdean. Baionatik iristen zen Louisbourgera.

Comentarios

Deje su comentario