Theme Settings

Mode Layout
Curent color
Active color
Choose your colors
Curent Color:
Reset

18 urte dituzu?

Gutxienez 18 urte behar dituzu webgune hau ikusteko :(

Kalera irtetea azken baliabde gisa

25/11/2020

Gipuzkoako eta Bizkaiko ostalaritza-elkarteek, ostalaritzako balio-kateko gainerako enpresa-elkarteekin batera, mobilizazio sektoriala egin behar izan dugu kalean, sektore ekonomiko eta sozial gisa ikusarazteko eta entzuteko.

Kalera irtetea azken baliabde gisa

Euskal ostalaritza-sektoreari ahalegin berri bat eskatu zaigu, enegarrenez, baina ahalegin hori eskatzen duenak ez du erreskate-plan integral bat. Orain arte jaso dugun gauza bakarra adabakiak izan dira, eta ez irainak legebiltzarrean herrialde honen susperraldiaren buru izan behar duenaren aldetik.

Euskal ostalaritzaren erreskate plana 2021eko aurrekontuen eztabaidan sartzea exijitzen dugu. Erreskate-plan horrek euskal erakunde guztien laguntza ekonomikoa izan behar du. Jaurlaritzak, aldundiek eta udalak erakutsi dute, zalantzarik gabe, sektorearekiko sentsibilitate eta hurbiltasun handiena. Erreskate integraleko plan bat, gure erakundeek gidatua, honako hauek jasoko dituena:

1.- Egungo ERTEen sistema aldatzea, Gizarte Segurantzako kostuak % 100ean salbuesteko eta langileen soldatak %100eraino osatzeko. Horien hedapenak iraun behar du enpresek 2019ko ekitaldiko fakturazioaren gutxienez %75 berreskuratu arte, hori beharrezkoa baita enpresen eta lanpostuen biziraupena bermatzeko. Gure enpresa hornitzaileak eta bertako langileak ere kontuan hartu behar dira esparru horretan, haien fakturazioa ere oso kaltetua izan delako eta neurri hauek behar dituztelako: haiek ostalaritzaren eta haien sektorearen mende daude neurri handi batean.

2.- Itzuli beharrik gabeko zuzeneko laguntzak aplikatzea, pandemia hasi zenetik sortutako galerengatik enpresei kalte-ordainak emateko (galdutako hornidurak, hornidurak, alokairuak, hipotekak, etab.). Neurri hori 200 milioi eurotan kuantifikatuta dago Euskadin, enpresen biziraupena eta gure langileen enplegua bermatzeko sektorean. Gaueko aisiaren azpisektorearen kasuan, pandemia hasi zenetik murrizketa gehien jasan dituena izan baita, konpentsazio gehigarriak ezarri behar dira, haren galerak konpentsatzeko eta jarduera berriz egiteko aukera ematen zaionean ezarri beharko dituzten segurtasun-neurri bereziak ordaintzeko.

3.- Alokairuen erregulazioa aldatzea, alarma-egoera, etxeratze-agindua edo antzeko erregulazioa eta pandemia kontuan hartuta, honako hauek ahalbidetzen dituzten zirkunstantzia gisa:

- Alokairuen ordainketa erabat ezabatzea establezimenduak erabat ixten diren aldietan.

- Alokairuen ordainketa proportzioan murriztea, ordutegi-tarteak ixteko edo establezimenduen erabilera eta jarduera mugatzeko aldietan.

4.- Enpresek eta autonomoek jasaten duten presio fiskala murrizteko neurriak hartzea, hala nola 2020. eta 2021. urteetan jarduerarekin zuzenean lotutako udal-tasak kentzea (terrazak, zaborrak) eta zergak murriztea eta atzeratzea (EJZ, OHZ, etab.). 5.- Gure hiri eta herrietako ostalaritza aldi baterako "oxigenatzea", terrazei buruzko udal-araudiak berrikusiz eta malgutuz. Terraza berrien edo lehendik dauden handitzeen eskaerei erantzuteko prozesuak bizkortzea. Gure kale eta plazetan "fatxadari itsatsitako" terrazak eta galtzadak sartzea erraztuko duten mugikortasun- eta irisgarritasun-arauak aldi baterako berrikustea.

6.- Udal-eremuan ere, obra-lizentzia emateko eta jarduera-aldaketak egiteko prozesuak azkartzea, establezimenduak normaltasun berrira egokitzeko eta jarduera-lizentzien iraungipena aldi baterako eteteko (6 hilabete jarduerarik gabe).

7.- Eskaria suspertzeko ekintzak bultzatzea:

- Kontsumoari zergak jaisteko konpromisoa, BEZa %4ra.

- Zuzeneko edo zeharkako zergak ez igotzea, gure industriaren berraktibazio-gaitasuna eta nazioarteko lehiakortasuna ez oztopatzeko.

- Mice turismoa eta aisialdia erakartzeko inbertsioa sustatzea.

Azkenik, ostalaritzako lokalen berrirekitzea behar bezala lan egiteko eta negozioak ahalik eta errentagarrienak izateko moduan izan dadila eskatzen dugu. Ostalaritza ez da osasun-egoeraren erruduna, protokoloak eta gomendioak betetzeaz arduratu da, eta, aitzitik, ia erabat itxita dagoen sektore ekonomiko bakarra da. Horrek mugikortasun-mugei ere eragiten die, horrela, ostatu-azpisektoreak eta turismoaren munduari zuzenago lotutako gainerako enpresek normaltasun txikienarekin funtziona dezaten berriro.

Berriro esan nahi dut, esku-hartze honen laburpen gisa, erreskate-plan hau herri-konpromiso gisa ulertzen dela, non erakunde publiko guztiek inplikatuta egon behar duten, eta foru-aldundiek, beren ahalmen ekonomiko eta fiskala dela eta, protagonismo berezia hartu behar duten.

2020.11.24.

Hostelería Gipuzkoa

Comentarios

Deje su comentario