Gatz harana eta sagardo upategia
Bat egin gurekin gastronomia- eta kultura-bidaia batean, non gatza eta sagardoa protagonista bihurtzen diren.

Zure odisea Añanako Gatz Haranean hasiko da, non gatzaren elaborazioak 7.000 urte baino gehiagoko historia duen. Hemen, eguzkiarekin eta haizearekin gatza ekoizteko prozesu liluragarriari buruz ikasteaz gain, euskal sukaldaritza ezagunean funtsezkoa den urre zuri hau dastatu ahal izango duzu. Sentitu historia zure oinen azpian eta ezagutu milaka urteko gatzaga hauek inguratzen dituen biodibertsitate paregabea.
Añanan, gatza egotearen arrazoia diapiro izeneko fenomeno geologikoa da. Oro har, lurrazalera material zaharragoak igotzen dira, dentsitate txikiagoa dutelako, likido batean murgilduta dagoen aire-burbuila batek goranzko mugimendua duen bezala.
Prozesu berezi hau duela 220 milioi inguru hasi zen, Triasikoko arroka lurrunkorrak Keuper faziesetan – 5 bat kilometroko sakoneran kokatuak – gainazalera igotzen hasi zirenean, gatz-paisaiaren ezaugarri diren materialak berekin eramanez: ahariak, ofitak, kareharriak, margak, buztinak, etab. Prozesu hau oraindik aktibo dago.
Añanako bisita gidatuak ordubete inguruko iraupena du, gatzaga ezberdinetan zehar ibiltzeko aukera izango duzu, leku honen historia eta gatza egiteko prozesua ezagutu bitartean. Apirila eta urria bitartean, bisita honek Spa Salinoaz gozatzeko aukera eskaintzen du, non zure oinak eta eskuak iturburuetako ur hipergatzdunetan sartu ahal izango dituzu. Horrela, ur gaziaren ondorio onuragarriak sentituko dituzu zure azalean. Bisita amaitzean, gatz ezberdinen sorta bat emango dizute, eta etxean dastatu ahal izango duzu, gustukoen dituzun platerekin.
Añanako Gatz Haranean murgildu ondoren, gure sagardo upeltegirik onenetako batera hurbilduko zara, eta, etxeko gida batekin batera, etxeko bazter guztiak bisitatuko dituzu menu tradizional goxoa gozatzera eseri aurretik.
Gure gidak sagardo upategian hartuko zaitu, instalazio guztiak ordubetez bisitatzeko. Bisita familiaren baserrian hasiko da, jabeei eta sagardotegiaren jatorriari buruzko sarrera txiki batekin. Familia gertutik ezagutu ondoren, sagastira hurbilduko gara sagar mota ezberdinak ezagutzeko, ondoren sagardoa egiteko gunera joango gara gure urre likidoa lortzeko prozesua ezagutzera, eta upeltegian amaituko dugu bisita, kupelak aurrean ditugula. Eta noski, bisitan zehar etxeko sagardo onenak dastatuko ditugu.
Azkenik, sagardotegiko menu tradizionalaz gozatuko duzu: bakailao tortilla, bakailao frijitua piperrekin eta tipularekin, txuleta, Idiazabal gazta, irasagarra eta intxaurrak. Eta hori guztia etxeko sagardo goxoak dastatzen dituzun bitartean, upeletatik zuzenean eta botilan. Zeren zain zaude abentura honetan murgiltzeko? Sartu gure webgunean eta erreserbatu zure esperientzia!
Comentarios
Deje su comentario