Theme Settings

Mode Layout
Curent color
Active color
Choose your colors
Curent Color:
Reset

18 urte dituzu?

Gutxienez 18 urte behar dituzu webgune hau ikusteko :(

Euskal sagardotegiak udaran

12/06/2025

Euskal sagardotegiak: txotx denboralditik haratago

Euskal sagardotegiak udaran

Euskal Herriko sagardotegiei buruz hitz egiten denean, burura datorkigun lehenengo gauza txotx denboraldia da, urtarrila eta apirila bitartean, sagardogileen urtearen hasiera markatzen duen erritual sustraitua. Garai honetan, milaka pertsona hurbiltzen dira euskal sagardotegietara menu tipikoa dastatzera eta urteko sagardo berria kupeletatik zuzenean dastatzera, txotxean.

eskaintza gastronomikoa

Hala ere, askok ez dakite Euskal Herriko sagardo-upeltegiak ez direla urteko sasoi horretara bakarrik mugatzen: euskal sagardotegien %50 inguruk udan eta urte osoan zehar ere irekitzen dituzte ateak, eskaintza zabalarekin.

uda sagardotegietan

Hilabeterik beroenetan, sagardotegi askok tokikoen eta bisitarien eskaeretara egokitzen jakin izan dute. Upeltegi horietako batzuek txotx esperientziaz gozatzeko aukera ere badute, baita udaran zehar ere. Horrek esan nahi du udaran ere bizi daitekeela mahaitik altxatu eta edalontzia kupeletik zuzenean betetzeko esperientzia.

uda sagardotegietan

Beste batzuek, berriz, udako esperientzia baten aldeko apustua egiten dute, aire zabaleko terrazak prestatuz, non Euskal Sagardoa botilan gozatzeko aukera dagoen, ingurune lasaiagoan. Ohikoa da lagun eta familia taldeak eguzkitan bazkaltzen ikustea, naturaz inguratuta, Euskal Sagardoaren izaera eta zaporeari uko egin gabe.

eskaintza gastronomikoa

Gainera, urteko irekiera eredu honek aukera ematen die sagardotegiei karta malguagoa eta askotarikoagoa eskaintzeko, bai eta ekitaldiak, bisita gidatuak eta dastatzeak antolatzeko ere. Eta, era berean, aukera ematen die bezeroei ingurune natural horiez gozatzen jarraitzeko, kalitate handiko janariarekin eta Euskal Sagardoaren botilekin batera.

eskaintza gastronomikoa

Urtetik urtera gero eta gehiago dira urte osoan zehar ateak irekitzen dituzten euskal sagardo upeltegiak bisita gidatuak eta dastaketak eskaintzeko, honela txotx esperientzia tradizionala zabalduz. Bisita hauek, bertako produktuekin egindako menu tradizionalaz gozatzeaz gain, euskal sagardoa egiteko prozesu liluragarrian murgiltzeko aukera ematen dute, baita familia bakoitzaren historia ezagutzeko eta, jakina, etxe bakoitzeko sagardo onenen dastaketa gidatuaz gozatzeko ere. Sagastia, elaborazio-gunea eta upeltegiak bisitatuko dituzu, eta, jakina, hainbat sagardoren dastatze gidatua egingo duzu.

uda sagardotegietan

Sagardotegien eskaintza gastronomikoa asko aldatzen da udan. Sagardotegiko menu tradizionalaz gozatzen jarraitzeaz gain, menuan ere hainbat proposamen aurkituko dituzu: tomate entsalada, sasoiko barazkiak, hegaluzea parrillan, olagarroa, zapoa saltsan, atun gorria plantxan, txipiroiak parrillan, txahal-saiheskia, baserriko oilaskoa... eta abar. Eta postreen artean, askotariko eskaintza aurkituko duzu: sorbeteak, izozkiak, etxeko tartak, fruta, baina ohiko Idiazabal gazta, irasagarra eta intxaurrak ahaztu gabe.

eskaintza gastronomikoa

Eta, era berean, aukera ematen die bezeroei ingurune natural horiez gozatzen jarraitzeko, kalitate handiko janariarekin eta Euskal Sagardoaren botilekin batera. Beraz, udan euskal sagardotegi bat bisitatzea posible izateaz gain, oso gomendagarria da. Euskal sagardotegiak euskal kulturaren eta abegikortasunaren ikur bizia izaten jarraitzen dute urte osoan zehar.

uda sagardotegietan

Udan irekitzen diren sagardotegien zerrenda, sagardoa botilan, txotx eta/edo terraza aukerekin:

Nola egin erreserba?

www.sagardoa.eus atalean aukera dago erreserba egiteko, bai mahaia erreserbatzeko baita irteera edota txangoak erreserbatzeko ere.

Comentarios

Deje su comentario